Desinficera eller tvätta händerna, vad är egentligen bäst?

Nyhet |

27 oktober, 2020

Rena händer är det bästa skyddet mot smitta, därför har handhygien idag seglat upp till att bli ett hett samtalsämne. Men det kan vara svårt att hålla koll på alla begrepp och termer, vad är egentligen skillnaden mellan handtvätt och handdesinfektion och när ska man göra vad?

Handtvätt utförs bäst med tvål och varmt vatten och betyder att man mekaniskt avlägsnar bakterier och virus. En grundlig handtvätt rengör händerna på djupet och lägger grunden för en god handhygien. Handtvätt kan ibland vara svårtillgängligt, men det finns idag alternativ som möjliggör handtvättstationer på andra platser än det traditionella toalettutrymmet. Folkhälsomyndigheten rekommenderar först och främst att tvätta händerna och då i minst 20 sekunder.

Handdesinfektion innebär att man kemiskt bekämpar virus och bakterier som ytligt finns på händerna. Oftast används en alkolholbaserad produkt, men det finns nu alkoholfria alternativ som är mer skonsamma och inte torkar ut händerna. Har du möjligheten så välj handdesinfektion utan alkohol. Att regelbundet desinficera händerna minskar smittspridning. Folkhälsomyndigheten rekommenderar handdesinfektion om tvål och vatten inte finns tillgängligt.

Trots dess olika användningsområden är handtvätt och handdesinfektion egentligen två sidor av samma mynt, därför ska metoderna ses som ett komplement till varandra som tillsammans skapar den bästa handhygienen och det mest effektiva skyddet mot smitta. På Inolife delar vi upp handtvätt och handdesinfektion i våra två varumärken Smixin och Sanitise Now. Här kan du läsa mer om vår innovativa handtvätt och handdesinfektion.